4 z 7
Poprzednie
Następne
Co zrobić z awokado i jajka? Poznaj przepisy na pyszną sałatkę, tosty, zieloną szakszukę oraz pastę z awokado i jajka. Smakują obłędnie
Tosty z awokado i jajkiem
Składniki:
- 4 kromki pieczywa tostowego,
- 4 jajka,
- dojrzałe awokado,
- łyżka majonezu,
- łyżka jogurtu,
- pół łyżeczki soku z cytryny,
- ząbek czosnku,
- sól, pieprz,
- łyżka oleju.
Jak zrobić tosty z awokado i jajkiem sadzonym?
1. Awokado obrałam, pokroiłam w plastry i ułożyłam na tostach.
2. Na patelni rozgrzałam olej, wbiłam 4 jajka (nie mieszałam) i przykryłam je pokrywką. W ten sposób po ok. 4 minutach otrzymałam jajka sadzone. Pod przykrywką zetną się na tyle, że nie trzeba ich przewracać.
3. Przygotowałam prosty sos: jogurt połączyłam z majonezem, sokiem z cytryny, rozgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem.
4. Jajka ułożyłam na tostach z awokado i polałam sosem.