MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kwas szczawiowy jest substancją antyodżywczą, czyli...
fot. YakobchukOlena/Getty Images

Te osoby nie powinny jeść rabarbaru. Kompot lub ciasto z rabarbarem mogą im zaszkodzić. Kto powinien unikać spożywania tego warzywa?

Osteoporoza

Kwas szczawiowy jest substancją antyodżywczą, czyli zmniejszającą przyswajanie składników odżywczych. W przypadku regularnego jedzenia rabarbaru może dość do zmniejszonego wchłaniania wapnia, co niekorzystnie wpływa na stan kości i zębów. Dlatego osoby chore na osteoporozę lub rozmiękanie kości (osteomalację) powinny unikać tego warzywa.

Zobacz również

W ćwierćfinale Euro pojedynek tytanów: Ronaldo kontra Mbappe

W ćwierćfinale Euro pojedynek tytanów: Ronaldo kontra Mbappe

Co, gdzie, kiedy? Wiemy, kiedy zagrają małopolscy trzecioligowcy

Co, gdzie, kiedy? Wiemy, kiedy zagrają małopolscy trzecioligowcy

Polecamy

Auta używane. Niemieckie samochody z niepewną przeszłością

Auta używane. Niemieckie samochody z niepewną przeszłością

W Polsce niedoceniany, we Francji to rarytas. Ten dżem to płynne złoto

W Polsce niedoceniany, we Francji to rarytas. Ten dżem to płynne złoto

To jeden z najzdrowszych produktów świata. Odmładza, odchudza, czyści jelita

To jeden z najzdrowszych produktów świata. Odmładza, odchudza, czyści jelita