2 z 13
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Niektórych produktów nie należy kłaść bezpośrednio na...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/05/ec/60896fb38ae43_o_large.jpg)
fot. Maksim Shebeko/123RF
Zestaw do grilla, który pokochasz. Poznaj te akcesoria do grillowania – z nimi przygotujesz smaczniejsze i zdrowsze dania z rusztu
Metalowe tacki
Niektórych produktów nie należy kłaść bezpośrednio na ruszcie, ponieważ grozi to kapaniem tłuszczu lub marynaty na węgle czy wpadaniem w nie kawałków jedzenia. W efekcie powstają opary rakotwórczych związków, które przenikają do żywności. Tłuste mięsa, produkty marynowane i drobne warto piec na tacce, najlepiej stalowej. Ta aluminiowa nie jest polecana zwłaszcza do składników kwaśnych (w marynacie z octem lub sokiem z cytryny, owoców), ponieważ w takim środowisku niepożądane jony glinu szybciej przenikają do jedzenia.